Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Εκδήλωση Ν.Ε. ΔΕΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Η θέση και ο ρόλος των ΔΕΚΟ μετά τη συμφωνία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με πρωτοβουλία της Ν.Ε. ΔΕΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε χθες ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση σε αίθουσα του κόμματος στην οδό Λεωνίδου, με θέμα «Η θέση και ο ρόλος των ΔΕΚΟ μετά τη συμφωνία», με εισηγητή τον Γιώργο Σταθάκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Πέτη Πέρκα και Δημήτρης Τζώρζης.
Η συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εργαζομένων ήταν ....
πολύ  μεγάλη.

Ο Γιώργος Σταθάκης εισηγητικά έκανε μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα της περιόδου διαπραγμάτευσης και στη συνέχεια παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για τις ΔΕΚΟ, τονίζοντας την ανάγκη , να στηριχτεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας τους.
Διευκρίνισε πως η συμφωνία προβλέπει την ολοκλήρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης 9 επιχειρήσεων από τις 23 που είχαν δεσμευθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Σημαντικότερες είναι των Περιφερειακών Αεροδρομίων και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Τόνισε για τον ΣΥΡΙΖΑ πάντα προέχει το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Αυτό αποδεικνύεται από την στάση της κυβέρνησης την περίοδο της διαπραγμάτευσης, που κατάφερε να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Άλλωστε όπως είπε ο εισηγητής, η φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις και το παλιό ΤΑΙΠΕΔ κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.
Στο νέο ταμείο που διαδέχεται το ΤΑΙΠΕΔ, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ. Το νέο ταμείο θα αποκτήσει και περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν θα προορίζονται προς πώληση, ενώ σημαντικό είναι πως η έδρα του θα είναι η Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο, θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει μόνο εποπτεία.

Η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα και πώλησή τους, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα με το ΤΑΙΠΕΔ.
Αλλά η κύρια διαφορά σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ είναι, που κατευθύνονται τα έσοδα του νέου Ταμείου. Από τα 50 δισ. ευρώ τα μισά (50%) θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση των τραπεζών, το 25% θα πάει σε ανάπτυξη και μόλις το υπόλοιπο 25% στην αποπληρωμή του χρέους.

Σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις ο εισηγητής ανάφερε πως, από τη συμφωνία τεκμαίρεται  η υλοποίηση της δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά των  συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η κατάργηση των ομαδικών απολύσεων και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εργαζόμενοι και υπέβαλαν ερωτήσεις, αλλά κυρίως στάθηκαν στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της αλλαγής των διοικήσεων των ΔΕΚΟ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου